به گزارش «تابناک» اینگونه عنوان شده که مایکروسافت نسخه ۱۰ ویندوز را به رایگان عرضه خواهد کرد و همه کاربران ویندوز قادر هستند به این نسخه جدید بروزرسانی کنند. این موضوع صحیح است اما چند نکته در خصوص آن شایان ذکر است.
اول آنکه بروزرسانی تنها برای دارندگان نسخه های ۷ و ۸٫۱ ویندوز امکان پذیر است – نسخه ۷ یا سرویس پک ۱٫ نکته دوم اینکه این بروز رسانی رایگان تنها برای مدت یکسال بعد از انتشار نسخه نهایی ویندوز ۱۰ است و چنانچه بعد از این مدت بخواهید ویندوز ۱۰ را بر روی سیستم خود نصب کنید باید آن را خریداری کنید. نکته سوم نیز این است که کاربران نسخه شرکتی یا Enterprise ویندوز باید برای نصب ویندوز ۱۰ حتما لایسنس آن را خریداری کنند و بروز رسانی برای این کاربران رایگان نخواهد بود:
البته مایکروسافت هیچ توضیحی در خصوص این خصوص که چرا بروز رسانی برای ویندوز ۱۰ تا یکسال رایگان خواهد بود، ارائه نکرده است و به شکل رسمی توضیحی درباره علل این اقدام داده نشده. اما قطعا و بدون زحمت خاصی میتوان فهمید که این اقدام مایکروسافت در راستای جذب مخاطبان بیشتر برای نسخه جدید ویندوز است.
بخشی از علل این اقدام را نیز باید در شکست تجاری ویندوز ۸ جستجو کرد. در نتیجه این شکست تجاری روند کوچ کاربران سایر سیستم عامل ها به ویندوز برای مدت زمان دو سال کند شد و حتی سایر کاربران قبلی ویندوز نیز از نصب این نسخه خودداری کردند. بسیاری از تحلیل ها و نظرات کارشناسان در خصوص این نسخه از ویندوز در بهترین حالت بی تفاوت و در بدترین حالت همراه با اظهار نظرات منفی در خصوص کار مایکروسافت بود.
روند کند مهاجرت به ویندوز ۸ منجر به آن شد که عملا تلاشهای مایکروسافت نتیجه مطلوب را در پی نداشته باشد و شاید ویندوز ۸ بعد از ویستا یکی از بدترین ضربه های مالی و تجاری را به مایکروسافت وارد آورد. اما اکنون مایکروسافت در نظر دارد که با ارائه رایگان نسخه ۱۰ ویندوز کاربران قبلی و بالقوه خود را هرچه بیشتر به سمت این نسخه از ویندوز هدایت کند.
هر چند این موضوع نمیتواند برد مالی و تجاری چندانی برای مایکروسافت در پی داشته باشد، اما نکته اساسی در اینجا است که مایکروسافت در پی کسب درآمد مستقیم از ویندوز نیست. فلسفه جدید ویندوز ۱۰ و یکپارچه سازی سیستم عامل در همه دستگاه ها به این شرکت اجازه میدهد که با تسخیر مجدد بازار – با یک بروزرسانی رایگان – به شکل غیر مستقیم از ویندوز کسب درآمد کند. روشی که گوگل و اپل آن را دنبال میکنند و چندی پیش کاپوسلا مدیر بازاریابی مایکروسافت نیز عمیقا به آن اشاره کرده بود:
آیا نسخه های غیر قانونی ویندوز نیز به رایگان بروزرسانی خواهند شد؟
بلی و خیر. به عبارت دیگر نسخه های غیر قانونی ویندوز نیز قادر به بروزرسانی به نسخه ۱۰ خواهند بود، اما نکته ای که در این میان وجود دارد این است که همه این نسخه ها – Non-Genuine وMislicensed – بعد از بروز رسانی به نسخه ۱۰ همچنان در وضعیت غیر قانونی قرار خواهند داشت و قادر به دریافت بروزرسانی های بعدی ویندوز نخواهند بود.
این ترفندی است از سوی مایکروسافت به ویژه برای کشورهایی نظیر ایران و چین که شاید بیشتری ن حجم مشتریان غیر قانونی ویندوز در آنها هستند. به این طریق مایکروسافت در صدد است تا بعد از بروزرسانی به نسخه ۱۰ تعدادی از این کاربران برای دریافت بروزرسانی های آتی و برای جلوگیری از کهنه ماندن سیستم عامل، اقدام به خرید لایسنس قانونی برای ویندوز کنند.
در نهایت نکته مهمی که باید در خصوص این استراتژی جدید مایکروسافت عنوان کرد این است که یک بروزرسانی رایگان قادر خواهد بود که همه کاربران را – چه مشتریان سابق و چه کاربران جدید – وارد اکوسیستم مایکروسافت کند. به عبارتی فرض کنید شما در نسخه ۱۰ ویندوز که آن را به رایگان دریافت کرده اید، به استفاده از Universal App ها و یا کورتانا به شدت وابسته شوید. در نتیجه داشتن این امکانات بر روی گوشی هوشمند شما نیز میتواند برای شما جذاب باشد و به همین سادگی به گوشی های ویندوز فون به عنوان گزینه بعدی خود فکر خواهید کرد.
نظر شما در مورد استراتژی جدید مایکروسافت برای ارائه تقریبا رایگان ویندوز ۱۰ به همه کاربران چیست؟ آیا این استراتژی را یک حرکت و اقدام موثر میدانید؟